Værdibaseret rekruttering minimerer svingdørsansatte

Hvis du vil finde partneren for livet, skal du gå efter mere end dyre sko og tiltrækkende udseende. Sammenfaldende værdier spiller en langt væsentligere rolle, hvis forholdet skal holde, og I skal opleve at vokse sammen og berige og inspirere hinanden.

Sådan er det også, når du skal finde nye medarbejdere. Hvis ikke du finder profiler, der matcher kulturen på arbejdspladsen, er de ikke blot ude af døren, inden velkomstbuketten er visnet. De har også nået at lave så meget støj på arbejdspladsen, at overarbejdskontoen hurtigt bløder. I den sammenhæng er dyre sko og tiltrækkende udseende meget lidt værd. I nogle tilfælde er parametrene ligefrem en udgift, der vil slå negativt ud på alle KPI’er, fordi varedeklarationen simpelthen ikke passer til indholdet. Derfor er det nyttigt at tænke værdibaseret i rekrutteringsprocessen.

Vær konkret i jeres ønsker
Og hvad ligger der så i værdibaseret? Jo, der ligger det, at I som arbejdsplads er konkrete i forhold til at vise en klar retning på, hvad I vil, hvor I vil hen og på den måde give et klart billede af, hvad I er for en arbejdsplads – og hvad I dermed forventer af medarbejderne!

IKEA er et eksempel på en arbejdsplads, der rekrutterer værdibaseret. De viser klart, hvor de vil hen og hvilke værdier, de repræsenterer. De tillægger mangfoldighed stor værdi, for de ønsker at sælge møbler og inventar i alle prisklasser til alle slags mennesker. Ved at sikre sig netop mangfoldighed som et vigtigt kulturfundament, sikrer de også, at deres kunder spejler sig i medarbejderne. Den værdi vægter møbelgiganten højere end uddannelse og baggrund. Og de gør det med succes, fordi vi mennesker har brug for spejlbilleder og identifikation i købsprocessen. Ikke mindst når vi indretter vores trygge hjem, hvilket langt hen ad vejen sker med hjertet.

Hele mennesker gør en forskel
Man kan ikke undvære uddannelse, hvis man vil have job som fx ingeniør, fødselslæge eller togchauffør. Men man kan heller ikke undvære sociale kompetencer, der sikrer, man er i stand til at gå i dialog med sine omgivelser og dermed levere det bedste resultat til tiden. Værdibasseret rekruttering tager udgangspunkt i begge dele, så både hjerne og hjerte har en vigtig rolle. Men komponenterne kan være mixet meget forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads og alligevel – eller netop derfor – være den rigtige cocktail.

Tjek hvordan kvalifikationer omsættes til handling
Værdibaseret rekruttering handler om holdninger, handlinger og ikke mindst adfærd. Kandidaten kan skrive en masse og sige en masse i en ansøgning og til en samtale. Men gør han nu også det, han siger, hvis man giver ham en opgave? Og gør han overhovedet det, der passer ind i arbejdspladsens holdninger? Disse spørgsmål er afgørende at få afdækket i et ansættelsesforløb.

Derfor kan det betale sig at teste kandidaten grundigt og se, hvordan vedkommende reagerer i en given situation. I netop en case vil man kunne se, hvordan en kandidat omsætter kvalifikationer til handling og efterfølgende udtrykker en adfærd.

Yderligere information

Har du brug for at vide mere, så ring til Lars Holmgaard på 70 26 61 44 eller brug vores kontaktformular på www.holmgaardmanagement.dk